BG | UK | GR

обекти

Църква св. Георгий Победоносец.Пътеката от камък и бетон, оформена от двете страни с кипариси се извива по билото и води до новата църква св. Георгий Победоносец. Строителството на същата започва през 2000 г. от местни майстори каменари. Църквата е построена върху основите на стара църква. В основата при изкопните работи са намерени стари зидове с ширина 80 см.<br> Църквата е с размери 23 / 10 / 15, като в основата са използвани части от старите зидове. Стълбището е оформено от каменни плочи, покрити от красива стреха с четири бетонни колони. Наосът е оформен от три кораба, разделени от 2 реда колони. Колоните са от бетон с диаметър 350 см.

 

Църквата св. Пророк Илия. На 20 юли 1992 г. църквата св. Пророк Илия е осветена от блаженопочиналия неврокопския митрополит Пимен, в съслужие с протосингела на Неврокопската епархия ставрофорен иконом Румен Калайджиев; архиерейския наместник на Санданската духовна околия, ставрофорен иконом Ангел Столинчев и множество свещеници от Санаданска духовна околия, като при освещаването в олтара са положени мощи на св. Трифон. Църквата св. Пророк Илия е неголяма с размери 8 / 4 м. и височина 3.80 м., стените за иззидани от керамични тухли с ширина 25 см, а отвън в облицована с 20 см. каменен зид. Входната врата е тежка, метална с две крила. Отлявно на входната врата е монтирана мраморна плоча указваща годината на освещаване, името на ктитора и строителя.

 

Кулата - камбанария. Кулата - камбанария е построена през 1993 г. в източната част на комплекса до оградния зид. Височината на кулата е 8 метра и се вижда от селото и цялата долина. Камбаната е дарена от блаженопочиналия неврокопския митрополит Пимен.

 

 

 

 

 

 

Жилищната сграда за монасите е построена през 1994 г. и осветена от блаженопочиналия митрополит Пимен. Сградата е обърната на север и заедно с църквата св. Пророк Илия оформя двора пред главната порта. Кипарисите покрай пътеката и грижливо поддържани цветя създават приятно чувство на уют и красота.

 

 

 

 

 

 

Аязмото на манастира св. Пропок Илия. Лечебните води, наричани аязмо наистина правят чудеса, които науката не може да обясни. Аязмото не само утолява жаждата, но и дарява със здраве и вечна младост. Една капка от тези води може да превърне десет литра чешмяна вода в жива.